11

Δικαίωμα της αποφυγής του περιττού πόνου και της ταλαιπωρίας

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να να αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόνο και την ταλαιπωρία σε κάθε φάση της ασθένειας.  


Οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να δεσμευτούν ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για το σκοπό αυτό, όπως η παροχή παρηγορητικών θεραπειών και η απλοποίηση της πρόσβασης των ασθενών σε αυτές.

Η ανακούφιση από τον πόνο είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του ιατρικού λειτουργήματος και η αποφυγή του έχει πρωταρχική θέση στο μυαλό του κάθε ασθενή.

Η ανακούφιση και η αποφυγή του πόνου δεν έχει μόνο την έννοια της ύφεσης συμπτωμάτων αλλά και τη λήψη μέτρων στο βαθμό που είναι εφικτό, σε κάθε ιατρική πράξη (π.χ. ενδοσκοπικές εξετάσεις). Η υπ’ αριθμ. Α3δ/Γ.Π.οικ.10976/2017 – ΦΕΚ 662/Β/2-3-2017 Υπουργική Απόφαση για το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. περιλαμβάνει ρητά στα δικαιώματα των ασθενών την κατά το δυνατόν αποφυγή της σωματικής και ψυχικής καταπόνησης και της ταλαιπωρίας σε κάθε στάδιο της εξέτασης, διάγνωσης, θεραπείας και νοσηλείας.

Για την εξειδικευμένη διαχείριση του πόνου, στη χώρα μας λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία Ιατρεία Πόνου (https://grpalliative.gr/therapeia-ponoy/kentra-ponoy-amp-p-f-stin-ellada/), που σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα των νοσοκομείων συνδράμουν τους ασθενείς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Αναφορικά με την ταλαιπωρία, δυστυχώς το σύστημα υγείας στη χώρα μας, με τις δαιδαλώδεις και συχνά χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες σε κάθε στάδιο της αντιμετώπισης της ασθένειας ταλαιπωρεί πολλές φορές άσκοπα τον ασθενή. Σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της περιττής ταλαιπωρίας αναδεικνύονται τα τελευταία χρόνια τα εργαλεία που παρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγεία, τα οποία διευκολύνουν και επιταχύνουν τις διαδικασίες. 

Τέτοια εργαλεία αποτελούν η άυλη συνταγογράφηση, ο ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας, η εθνική πύλη αναπηρίας και το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι υπηρεσίες αυτές είναι συγκεντρωμένες στον κόμβο https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia

 

Σχετική Νομοθεσία

  • Άρθρο 2 παρ. 1 Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005): Η άσκηση της ιατρικής είναι λειτούργημα που αποσκοπεί στη διατήρηση, βελτίωση και αποκατάσταση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου, καθώς και στην ανακούφισή του από τον πόνο.
  • Άρθρο 4 Υπουργική απόφαση Υπουργική Απόφαση Α3δ/Γ.Π.οικ.10976/2017 – ΦΕΚ 662/Β/2-3-2017: Δικαίωμα της κατά το δυνατόν αποφυγής της σωματικής και ψυχικής καταπόνησης και της ταλαιπωρίας σε κάθε στάδιο της εξέτασης, διάγνωσης, θεραπείας και νοσηλείας,
  • Άρθρα 1-15 Νόμος 5007/2022 (ΦΕΚ Α.241/23.12.2022) «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας».
  • Άρθρα 102-112 Νόμος 4961/2022 (ΦΕΚ Α’ 146/27-07-2022) «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις.» που περιλαμβάνουν διατάξεις για την ψηφιακή διαδικασία υγειονομικής κρίσης αναπηρίας και την ψηφιακή κάρτα αναπηρίας.
  • Άρθρο 84 Νόμος 4600/2019 (ΦΕΚ Α’ 43/09.03.2019) για τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας.